piątek, 9 kwietnia 2021

BABKA MAKOWO-KAKAOWA

Mój dalszy ciąg prezentacji wypieków Wielkanoc 2021 !


 BABKA MAKOWO-KAKAOWA

Składniki:
CIASTO:
350 g mąki pszennej
250 g margaryny
300 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3 łyżki sypkiego maku
POLEWA
1 mleczka czekolada z orzechami
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mleka


Wykonanie:
CIASTO: Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Podziel ciasto na dwie części.
Pierwszą część ciasta wymieszaj z makiem, drugą z kakao.
Foremkę jeżeli jest metalowa, lub żeliwna wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. 
Wylej najpierw masę makową, potem kakaową. Piecz  w piekarniku z 50-60 minut w temperaturze 180 ° C.  
POLEWA: W małym garnuszku rozdrobnić czekoladę, dodać masło i mleko i na małym ogniu rozpuścić.
Wystudzoną babkę polej polewą.

GALERIA:

Po pieczeniu

Przed pieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz