Mój dalszy ciąg prezentacji wypieków Wielkanoc 2021 !
BABKA MAKOWO-KAKAOWA
Składniki:
CIASTO:
350 g mąki pszennej
250 g margaryny
300 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3 łyżki sypkiego maku
POLEWA
1 mleczka czekolada z orzechami
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mleka
Wykonanie:
CIASTO: Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Podziel ciasto na dwie części.
Pierwszą część ciasta wymieszaj z makiem, drugą z kakao.
Foremkę jeżeli jest metalowa, lub żeliwna wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Wylej najpierw masę makową, potem kakaową. Piecz w piekarniku z 50-60 minut w temperaturze 180 ° C.
Podziel ciasto na dwie części.
Pierwszą część ciasta wymieszaj z makiem, drugą z kakao.
Foremkę jeżeli jest metalowa, lub żeliwna wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Wylej najpierw masę makową, potem kakaową. Piecz w piekarniku z 50-60 minut w temperaturze 180 ° C.
POLEWA: W małym garnuszku rozdrobnić czekoladę, dodać masło i mleko i na małym ogniu rozpuścić.
Wystudzoną babkę polej polewą.
GALERIA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz