SEROMAKOWIEC W ŁATKI
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 szklanka cukru
1 kg zmielonego sera białego
4 żółtka
pół szklanki kaszki manny
1 szklanka mleka
4 białka
MASA MAKOWA:
60 dag gotowej masy makowej
2 ubite białka
POLEWA
1 mleczka czekolada z orzechami
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mleka
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 szklanka cukru
1 kg zmielonego sera białego
4 żółtka
pół szklanki kaszki manny
1 szklanka mleka
4 białka
MASA MAKOWA:
60 dag gotowej masy makowej
2 ubite białka
POLEWA
1 mleczka czekolada z orzechami
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, wymieszać na gładką masę.
Kaszkę mannę wymieszać w ciepłym mleku i wlać do masy serowej, wymieszać. Ubite białka wymieszać z masą serową.
{Można dodać jak ktoś lubi jeszcze pół szklanki rodzynek wymieszanych w mące ziemniaczanej}.
MASA MAKOWA: Wymieszać masę makową z ubitymi białkami na sztywno.
Blaszkę o wymiarach 29x31 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie odłożyć 1/3 ciasta na zrobienie kratki na serniku, a pozostałą cześć ciasta wyłożyć dno foremki, następnie wyłożyć masę makową (pozostaw z 4 łyżki masy makowej na zrobienie ,,łatek’’ na serniku), potem wylać masę serową.
Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paski i ułożyć na wierzchu sernika, a z pozostałej masy makowej zrobić gdzie nie gdzie ,,łatki''.
Piec około 60 minut w temp. 200 ° C.
Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paski i ułożyć na wierzchu sernika, a z pozostałej masy makowej zrobić gdzie nie gdzie ,,łatki''.
Piec około 60 minut w temp. 200 ° C.
POLEWA: W małym garnuszku rozdrobnić czekoladę, dodać masło i mleko i na małym ogniu rozpuścić. Gotową polewą udekorować wierzch ostudzonego sernika.
GALERIA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz