1 kg młodych buraczków (botwinki)
50 dag kości drobiowych
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 marchewki
3 pietruszki
3 ziemniaki
3 łyżki masła
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
ew. 4 łyżeczki posiekanego koperku
pieprz
sól
20 dag śmietany 18 %
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki umyć, obrać. Wrzucić do garnka, dodać kości, ziele, ziarenka pieprzu, listki laurowe i zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować ok. 35 minut.
Buraczki oczyścić, pokroić razem z zielonymi łodyżkami. W rondlu rozgrzać masło wrzucić buraczki razem z łodyżkami, podsmażyć.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.
Wywar zdjąć z ognia, odłożyć z wywaru kości, marchewkę, pietruszkę.
Wywar wlać do rondla z buraczkami, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 20 minut, co pewien czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ugotowane wcześniej w wywarze marchewki, pietruszki, natkę pietruszki, ew. koperek, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Podawać ew. każdą porcję z kleksem śmietany.
Moja zupka :)
Pyszna i zdrowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz