niedziela, 9 kwietnia 2023

Sernik wielkanocny

 WESOŁEGO ALLELUJA ! 



 

 

SERNIK  WIELKANOCNY

Składniki: {16 porcji}
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
125 g cukru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
4 jajka
1 kg zmielonego białego sera na sernik
pół szklanki kaszki manny wymieszanej w pół szklance ciepłego  mleka
pół szklanki rodzynek
PONADTO:
foremka 21x26 cm
papier do pieczenia





Przygotowanie:

CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto w włożyć na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, kaszkę z mlekiem , rodzynki i wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do utartej masy, wymieszać.
WYKONANIE CIASTA W FOREMCE: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą część ciasta pozostawić bez zmian, a drugą wymieszać z kakao. Jedną część ciasta wyłożyć blaszkę, wyłożyć masę serową,  po czym pozostałe ciasto ,,poskubać'' na wierzchu sernika.
Piec  60 minut w temp. 200 st. C.
Udekorować wedle uznania. 
1 szklanka cukru


Wyłożyć masę serową


 Pozostałe ciasto ,,poskubać'' na wierzchu sernika.

                                                   Piec  60 minut w temp. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz