czwartek, 21 grudnia 2017

Wigilijne kulebiaki z kapustą i grzybami

Wigilijne kulebiaki z kapustą i grzybami



Składniki: {na ok. 20 kulebiaków, koszt 15 zł}
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 żółtko
20 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli i cukru



Farsz:
350 g kiszonej kapusty
150 g pieczarek
30 g marchewki
1 cebula
3 łyżki oleju
pieprz
sól
Oprócz tego:
papier do pieczenia, lub tłuszcz i bułka tarta do foremki
1 żółtko
2 łyżki maku

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: {rozczyn}: ciepłym mlekiem zalej drożdże, rozpuść ciągle je mieszając, odstaw w ciepłe miejsce, gdy rozczyn ,,ruszy'' wymieszaj z roztopionym, ostudzonym masłem, olejem, cukrem, solą. Dodaj przesianą mąkę, wyrób ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk przykryj je w misce lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Farsz: Osobno podsmaż na oleju: poszatkowaną kapustę z marchewką startą na tarce, posiekane drobno pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki połącz i  dopraw do smaku odrobiną pieprzu i soli.
Przygotowanie kulebiaków: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przy pomocy radełka wykrój kwadraty o bokach 7 cm. Na kwadraty układaj farsz, zlep każdy, a brzegi dociśnij widelcem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na blaszkę ułóż kulebiaki, posmaruj żółtkiem przy pomocy pędzelka cukierniczego, posyp makiem.
Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C na złoty kolor.
Podawaj do czerwonego barszczu podczas Wigilii. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz