niedziela, 21 października 2012

Jabłecznik NIEBO


Jesień idzie przez park..., więc dzisiaj u mnie jabłecznik :)






Jabłecznik NIEBO

Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła
5 dag  cukru
5 żółtek
20 ml kwaśniej śmietany
2 łyżki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
1 kg słodkich jabłek, u mnie renety
5 dag cukru cynamonowego
1 opakowanie galaretki cytrynowej

masa orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
220 ml gorącego mleka
20 dag masła
22 dag cukru pudru

polewa czekoladowa:
5 dag czekolady gorzkiej
2 dag margaryny
20 ml mleka

oprócz tego:
papier pergaminowy
2 foremki o wymiarach 25 x 36 cm

Przygotowanie:
CIASTO KRUCHE: Do miski przesiać mąkę dodać miękkie masło, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia,
następnie zagnieść ciasto, aby odchodziło od rąk. Podzielić na dwie części, rozwałkować, wyłożyć na dwie foremki wyłożone papierem pergaminowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 st C.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, uprażyć z galaretką, cukrem cynamonowym.
MASA ORZECHOWA: Orzechy zmielić, sparzyć gorącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo
dodawać orzechy, ucierać robotem do momentu powstania masy orzechowej.
POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku rozpuścić margarynę dodać mleko,
wsypać rozkruszoną czekoladę, mieszać do chwili rozpuszczenia czekolady.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na pierwszy płat kruchego ciasta nałożyć tężejącą masę jabłkowa, przykryć drugim płatem kruchego ciasta, rozprowadzić
masę orzechową, polać polewą. Wstawić do lodówki na 10 godzin.
Rada: Delikatnie należy ściągnąć papier pergaminowy po upieczeniu ciasta z kruchego ciasta, bo ono jest bardzo kruche i może popękać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz