poniedziałek, 19 maja 2014

Pałki w miodzie lipowym pieczone na bazie oleju rzepakowego ;)

           Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go stosować do dań.




Pałki w miodzie lipowym pieczone na bazie oleju rzepakowego

składniki: {5 porcji}
10 pałek z kurczaka
2 cytryny
kilka gałązek tymianku
3 łyżki miodu lipowego
pół szklanki oleju rzepakowego
1 cebula
pieprz
sól
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Pałki natarłam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Olej rzepakowy wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, po czym posmarowałam pałki, wstawiłam na dwie godziny do lodówki.
Pałki włożyłam do naczynia żaroodpornego, obłożyłam piórkami z cebuli, oraz posiekanymi gałązkami tymianku, oblałam pozostałym olejem.  Piekłam pod przykryciem 30 minut w temp. 180 st C., odkryłam i piekłam jeszcze 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz