Kruszaniec z gruszką
składnik: {16 porcji}
>>ciasto:
700 g mąki pszennej (ok. 4 szklanek)
250 g masła
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
>>piana:
6 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
>>oprócz tego:
500 g gruszek + 2 łyżki cukru do ugotowania owoców
1 kropla barwnika zielonego
papier do pieczenia
blaszka 36x25 cm
>> dekoracja:
100 g białej czekolady
1 łyżka masła + 1 łyżka mleka
Wykonanie:
GRUSZKI: Owoce obrać, pokroić w ósemki, gotować 5 minut z cukrem. Następnie przecedzić na durszlaku.
PIANA: Białka ubić, pod koniec stopniowo dodać cukier i budyń
CIASTO: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, zagnieść ciasto.
WYKONANIE CIASTA: Podzielić ciasto na 3 części.
Jedną część zagnieść z barwnikiem zielonym.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć 1 część ciasta białego, następnie wyłożyć ciasto zielone, wyłożyć gruszki, pianę ubitą z białek po czym pokruszyć wierzch pozostałym ciastem.
Piec w temp. 180°C przez 60 minut.
DEKORACJA: W garnuszku rozpuścić czekoladę białą, razem z masłem i mlekiem i polać wierzch ostudzonego ciasta.
GALERIA:
Wyłożenie pierwszej części ciasta kruchego
Wyłożenie ciasta ,,zielonego''
Wyłożenie piany
Wyłożenie ciasta kruchego
Ciasto gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz