Imieninowy Moniki
SKŁADNIKI:
NA BISZKOPT: ( należy upiec 2 takie biszkopty)
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
20 gram kakao
tłuszcz i bułka tarta do foremki
NA WKŁADKE KOKOSOWĄ:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 gram wiórków kokosowych
1 łyżka oleju do natłuszczenia + 1 papier do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm
KREM BUDYNIOWY:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
5 żółtek
5 łyżek cukru
250 gram masła
DEKORACJA:
2 łyżki kakao
OPRÓCZ TEGO
blaszka 40 x 25 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do ubitych białek wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą: przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, oraz
żółtka utarte z cukrem, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm
posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.
WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy z przesianą
mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypujemy wiórki, mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 st C. Rada: Ostrożnie należy wkład wyjmować z foremki, bo
można go łatwo połamać...KREM BUDYNIOWY: Odlewamy 200 ml mleka rozdrabniamy z sypkim budyniem, żółtkami, mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy rozdrobnione składniki, mieszamy do czasu ugotowania budyniu, zdejmujemy z ognia ugotowany budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch stopniowo dodawając po łyżce zimnego budyniu.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na pierwszy blat biszkopta rozsmarowujemy 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy kokosową bezą, na bezę nakładamy drugą większą część kremu pozostawiając małą część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, wierzch wyłożyć pozostałą masą kremową. Posypać sypkim kakao przez drobne sitko.
pyszne ciacho:) lubię takie proste kremowe cuda:)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe i przepysznie wygląda ! Wszystkiego najlepszego ! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze zyczenia imieninowe :D
OdpowiedzUsuńA ciacho wyglada bajecznie! :)
Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń