piątek, 3 maja 2013

Imieninowy Moniki - z okazji moich imienin

Pyszne ciasto na moje dzisiejsze imieniny



       Imieninowy Moniki

 
 


SKŁADNIKI:
NA BISZKOPT: ( należy upiec 2 takie biszkopty)
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
20 gram kakao
tłuszcz i bułka tarta do foremki
NA WKŁADKE KOKOSOWĄ:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 gram wiórków kokosowych
1 łyżka oleju do natłuszczenia + 1 papier do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm
KREM BUDYNIOWY:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
5 żółtek
5 łyżek cukru
250 gram masła
DEKORACJA:
2 łyżki kakao
OPRÓCZ TEGO
blaszka 40 x 25 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do ubitych białek wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą: przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, oraz
żółtka utarte z cukrem, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm
posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.
WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy z przesianą
mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypujemy wiórki, mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 st C. Rada: Ostrożnie należy wkład wyjmować z foremki, bo
można go łatwo połamać...
KREM BUDYNIOWY: Odlewamy 200 ml mleka rozdrabniamy z sypkim budyniem, żółtkami, mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy rozdrobnione składniki, mieszamy do  czasu ugotowania budyniu, zdejmujemy z ognia ugotowany budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch stopniowo dodawając po łyżce zimnego budyniu.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na pierwszy blat biszkopta  rozsmarowujemy 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy kokosową bezą, na bezę nakładamy drugą większą część kremu pozostawiając małą część kremu,  przykrywamy drugim biszkoptem, wierzch wyłożyć pozostałą masą kremową. Posypać sypkim kakao przez drobne sitko.

4 komentarze:

  1. pyszne ciacho:) lubię takie proste kremowe cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wspaniałe i przepysznie wygląda ! Wszystkiego najlepszego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze zyczenia imieninowe :D
    A ciacho wyglada bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń