Radosnych Świąt
życzy
blogerka kulinarna:
Monika
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
1 skórka otarta z wanilii
2 żółtka
1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
lukier:
110 g cukru pudru
20 ml gorącej wody
20 ml soku z cytryny
3 g kurkumy
dekoracja:
50 g suszonej morel
20 g rodzynek
20 g płatków migdałowych
oprócz tego:
papier do pieczenia
moja foremka miała wymiary: 35x28cm
Przygotowanie:
CIASTO: Z mąki, miękkiego masła, cukru pudru, żółtek, skórki szybko zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki, oddziel z ciasta 1/3 część, resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt nawiń na wałek i przełóż na blaszkę, tak by przykryło dno. Okrój nadmiar. Z pozostałego ciasta i okrawków ulep dwa cienkie wałeczki ułóż na środku, następnie uformuj z ciasta małe kuleczki i ułóż przy wałeczkach tworząc dwie bazie. Z reszty ciasta uformuj małe kuleczki i poukładaj wokół ciasta tworząc ramkę, posmaruj wierch ciasta rozkłóconym żółtkiem. Piecz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C.
LUKIER: Cukier puder utrzyj z gorącą wodą, sokiem, kurkumą.
DEKORACJA: Ostudzone ciasto posmaruj lukrem przy pomocy pędzelka cukierniczego, udekoruj rodzynkami, kawałkami suszonych morel i płatkami migdałowymi, tworząc motywy kwiatowe na jeszcze niezastygniętym lukru.
Zdjęcia z przygotowania mazurka
Mazurek przed pieczeniem
Mazurek po upieczeniu
Piękny:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
do wygrania forma na babkę.....
Witam,
OdpowiedzUsuńchciałabym przedstawić ofertę współpracy.
Proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam,
Aneta