Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
wszystkim czytelnikom bloga
życzę WESOŁYCH ŚWIĄT
- życzy blogerka kulinarna Monika
Gruszkowiec kokosowy świąteczny
Składniki:{15 porcji};{foremka 29x30 cm}
CIASTO:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag margaryny
4 żółtka
1 kropla ekstraktu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1 słoik gruszek w zalewie 600 gram
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
3 łyżki bułki tartej
PIANA Z BIAŁEK + dodatki:
4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
sól
OPRÓCZ TEGO:
papier do pieczenia
WYKONANIE:
NADZIENIE: Gruszki wyłożyć na durszlak, odcedzić z soku, wymieszać z 3
łyżkami bułki tartej, cynamonem, cukrem pudrem,
aż powstanie nadzienie.
PIANA Z BIAŁEK + dodatki - białka ubić ze szczyptą soli, gdy powstanie
sztywna piana, delikatnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, oraz
wiórkami.
CIASTO - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę,
cukier, żółtka, ekstrakt i zagnieść
ciasto.
Około 2/3 ciasta wyłożyć na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyłożyć nadzienie z gruszek, następnie pianę z dodatkami.
Na koniec na wierzch ciasta poskubać resztę ciasta
i
piec około 40 minut w temp. 200 st C.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz