wtorek, 24 grudnia 2019

Gruszkowiec kokosowy świąteczny



Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
wszystkim czytelnikom bloga
życzę WESOŁYCH ŚWIĄT
-  życzy blogerka kulinarna Monika

Gruszkowiec kokosowy świąteczny



Składniki:{15 porcji};{foremka 29x30 cm}
CIASTO:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag margaryny
4 żółtka
1 kropla ekstraktu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1 słoik gruszek w zalewie 600 gram
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
3 łyżki bułki tartej
PIANA Z BIAŁEK + dodatki:
4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
sól
OPRÓCZ TEGO:
papier do pieczenia



WYKONANIE:        
                              NADZIENIE: Gruszki wyłożyć na durszlak, odcedzić z soku, wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej, cynamonem, cukrem pudrem,
aż powstanie nadzienie.
                       PIANA Z BIAŁEK + dodatki - białka ubić ze szczyptą soli, gdy powstanie sztywna piana, delikatnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, oraz wiórkami.
                             CIASTO - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtka, ekstrakt i  zagnieść ciasto.  

Około 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  Wyłożyć nadzienie z gruszek, następnie pianę z dodatkami.


 Na koniec  na wierzch ciasta poskubać resztę ciasta



 i piec około 40 minut w temp. 200 st C.


                                             SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz