niedziela, 17 kwietnia 2022

SERNIK WIELKANOCNY

SERNIK WIELKANOCNY




Składniki: {16 porcji}
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
50 g  cukru
125 g margaryny 
3 żółtek
1 łyżki kakao
1 łyżki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 szklanka cukru
1 kg sera {najlepiej  ser w wiaderku}
5 jajek
50 g kaszki manny
50 g  małych rodzynek wymieszanych z łyżką mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego {18g}
MASA MAKOWA:
50 dag masy makowej z puszki
2 białka
POLEWA
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
OPRÓCZ TEGO:
blaszka o wymiarach 29x31 cm 
papier do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowym do posypania gotowego sernika





WYKONANIE:
CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, cukier waniliowy, kaszkę i wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartej masy, wrzucić rodzynki, wymieszać. 
WYKONANIE SERNIKA W FOREMCE I PIECZENIE: Blaszkę o wymiarach 29x31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto  wyłożyć na blaszkę, następnie wyłożyć masę makową wymieszaną wcześniej z ubitymi na sztywno białkami, po czym wylać masę serową.
Piec około 60 minut w temp. 200 st. C.
POLEWA: W garnuszku rozpuścić składniki, polać ciasto, polać sernik, posypać wiórkami kokosowymi, wedle uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz