wtorek, 5 stycznia 2021

Ciasto SYLWESTER MARZEŃ

             Nie ma SYLWESTRA bez ciasta na ten dzień, a jest ono wyjątkowe i pełne radości jak ten jedyny dzień w roku. Tylko zabrakło na nim cyferek z cukru 2021, bo nigdzie nie mogłam dostać…

Ciasto SYLWESTER MARZEŃ


Składniki:{15 porcji}
CIASTO:
5 jajek
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
18 g cukru waniliowego
2 kisiele cytrynowe
125 g margaryny
125 ml mleka
NADZIENIE:
1 budyń
500 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
50 g cukru pudru
POLEWA:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
DO DEKORACJI
2 łyżki posypki dekoracyjnej
OPRÓCZ TEGO:
50 g konfitury z wiśni
50 g wiórków kokosowych
blaszka {moja ma wymiary 27x23 cm}
papier do pieczenia


WYKONANIE:
CIASTO: Utrzeć jajka z cukrem i margaryną, kolejno dodawać pozostałe składniki prócz kisielu. Gdy ciasto jest już gotowe dodać do niego kisiele, wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45-50 minut aż się zarumieni w temp. 180 st C.
NADZIENIE: Odlać pół szklanki mleka resztę zagotować, odlaną część mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać gdy mleko się zagotuje. Powstały budyń ostudzić. Żelatynę wymieszać w 45 ml wrzącej wody, ostudzić i zmiksować z zimnym budyniem i cukrem pudrem.
Ostudzone ciasto przekroić, posmarować konfiturą, przełożyć budyniem. 
Polewę przygotować z czekolady, masła i mleka w małym garnuszku podgrzewając na małym ogniu, aż do momentu gdy powstanie polewa czekoladowa, którą należy polać wierzch ciasta.
Posypać posypką dekoracyjną i wiórkami kokosowymi. Odstawić do zastygnięcia.

GALERIA:

Ostudzone ciasto przekroić

Posmarować konfiturą

Przełożyć budyniem

Posypać posypką dekoracyjną i wiórkami kokosowymi. Odstawić do zastygnięcia.


GOTOWY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz