wtorek, 7 stycznia 2020

SERNIK PIERNIKOWY

SERNIK PIERNIKOWY




Składniki: {16 porcji}
CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
125 g cukru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kg zmielonego białego sera na sernik
pół szklanki kaszki manny
pół szklanki rodzynek
PIANA:
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru pudru
PONADTO:
foremka 21x26 cm
papier do pieczenia





Przygotowanie:
CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto w włożyć na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, kaszkę, rodzynki i wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do utartej masy, wymieszać.
PIANA: Z białej ubić pianę, delikatnie wymieszać z mąką i cukrem.
WYKONANIE CIASTA W FOREMCE: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć blaszkę, 

wyłożyć masę serową, pianę z dodatkami,




  po czym pozostałe ciasto ,,poskubać'' na wierzchu sernika.



Piec około 60 minut w temp. 200 st. C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz