Doskonała
cukinia. Kapitalna do grillowania, podczas sezonu grillowego.
Cukinia - marynowana
składniki: { na ok. 2-3 słoiczki po 500 ml}
1 kg cukinii
2 gałązki koperku
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki tymianku i pieprzu
szczypta soli
marynata:
250 ml octu winnego 6%
400 ml wody
4 listki laurowe
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
1. Czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem.
2. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, układać w słoikach, do każdego słoiczka włożyć gałązki kopru i przesypać czosnkiem z przyprawami.
3. Osobno zrobić marynatę: zagotować 400 ml wody z solą, octem, cukrem, zielem angielskim, listkami laurowymi. Cukinię zalać gorącą marynatą, zamknąć.
4. Na dnie garnka ułożyć szmatkę, włożyć słoiki, zalać do połowy zimną wodą, pasteryzować 15-20 minut w temp 190°C, od momentu zagotowania się wody w garnku.
GALERIA:
Cukinię układam w słoiki
Po pasteryzacji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz