wtorek, 26 lipca 2016

Sernik na zimno z truskawkami i czereśniami

Sernik na zimno z truskawkami i czereśniami



Składniki: {16 porcji}
BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
MASA SEROWA:
500 g białego sera półtłustego
200 g śmietany kremówki 36%
150 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny
OPRÓCZ TEGO:
300 g czereśni
300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
foremka 40x25cm



Przygotowanie:
1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Odstawić do stężenia
2. Białka ubić na pianę mikserem ze szczyptą soli.
3. Żółtka utrzeć z cukrem wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami z  proszkiem,  a na koniec połączyć stopniowo z pianą z białek.
4. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp. 190°C.
5. Żelatynę rozpuścić w ok. 120 ml gorącej wody, wystudzić. Twaróg zemleć, zmiksować z cukrem.
6. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać.
7. Na koniec wymieszać delikatnie z żelatyną. Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody.
8. Truskawki, czereśnie, przebrać, umyć. Truskawki pokroić na mniejsze części, a czereśnie wydrylować.

9. Biszkopt przekroić na 2 blaty, na pierwszy blat ułożyć część masy, a na wierzch ułożyć połowę owoców, przykryć drugim blatem, na który ułożyć resztę owoców, zalać tężejącą galaretką na ścięty sernik. Sernik wstawić na 3-4 godziny. 

GALERIA:

Truskawki

Czereśnie i truskawki

Przed zalaniem galaretką

Sernik zalany galaretką truskawkową

Gotowy sernik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz