Sernik
na zimno z truskawkami i czereśniami
Składniki:
{16 porcji}
BISZKOPT:
5
jajek
3/4 szklanki cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka mąki ziemniaczanej
4
łyżki mąki pszennej
szczypta
soli
MASA
SEROWA:
500
g białego sera półtłustego
200
g śmietany kremówki 36%
150
g cukru pudru
4
łyżki żelatyny
OPRÓCZ
TEGO:
300
g czereśni
300
g truskawek
2
galaretki truskawkowe
foremka
40x25cm
Przygotowanie:
1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1
litrze gorącej wody. Odstawić do stężenia
2.
Białka ubić na pianę mikserem ze szczyptą soli.
3. Żółtka utrzeć z cukrem wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami z proszkiem,
a na koniec połączyć stopniowo z pianą z białek.
4.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp. 190°C.
5. Żelatynę
rozpuścić w ok. 120 ml gorącej wody, wystudzić. Twaróg zemleć, zmiksować z
cukrem.
6.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać.
7.
Na koniec wymieszać delikatnie z żelatyną. Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej
wody.
8. Truskawki,
czereśnie, przebrać, umyć. Truskawki pokroić na mniejsze części, a czereśnie
wydrylować.
9. Biszkopt
przekroić na 2 blaty, na pierwszy blat ułożyć część masy, a na wierzch ułożyć
połowę owoców, przykryć drugim blatem, na który ułożyć resztę owoców, zalać
tężejącą galaretką na ścięty sernik. Sernik wstawić na 3-4 godziny.
GALERIA:
Truskawki
Czereśnie i truskawki
Przed zalaniem galaretką
Sernik zalany galaretką truskawkową
Gotowy sernik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz