niedziela, 21 sierpnia 2016

Papryka czerwona - marynowana

Mój pomysł na przepyszne pikle własnej roboty. Można je serwować jako przystawkę, albo dodatek do smacznych dań


Papryka czerwona - marynowana



składniki: { na około 10 słoiczków po 450 ml}
3-4 kg papryki czerwonej
2 cebule
250 ml octu 10%
100 g cukru
40 g soli
przyprawy:
4 listki laurowe
15 g gorczycy
3 ziarenka ziela angielskiego 
oprócz tego:
10 ząbków czosnku
50 g tymianku

Wykonanie:
1. Cebulę obrać, posiekać w piórka.
2. Papryki umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki, pestki, sparzyć  zanurzając na moment we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wygotowanych, osuszonych słoiczkach, ułożyć posiekaną cebulę.
3. Marynata: 2,5 litra zimnej wody zagotować z cukrem, solą, przyprawami, dodać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą marynatę zalać ułożone w słoikach paprykę.
4. Do każdego słoika dodać ząbki czosnku. Zasypać z wierzchu każdy słoiczek tymiankiem.  Zakręcić.

5. Na dnie garnka ułożyć szmatkę, włożyć słoiki, zalać do połowy zimną wodą, pasteryzować 20 minut w temp 190°C, od momentu zagotowania się wody w garnku.

GALERIA:

Papryki pokroić na mniejsze kawałki

Sparzyć we wrzątku

Ułożyć w słoikach

Zasypać cebulą

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz