Papryka czerwona - marynowana
składniki: { na około 10 słoiczków po 450 ml}
3-4 kg papryki czerwonej
2 cebule
250 ml octu 10%
100 g cukru
40 g soli
przyprawy:
4 listki laurowe
15 g gorczycy
3 ziarenka ziela angielskiego
oprócz tego:
10 ząbków czosnku
50 g tymianku
Wykonanie:
1. Cebulę obrać, posiekać w piórka.
2. Papryki umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki, pestki, sparzyć zanurzając na moment we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wygotowanych, osuszonych słoiczkach, ułożyć posiekaną cebulę.
3. Marynata: 2,5 litra zimnej wody zagotować z cukrem, solą, przyprawami, dodać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą marynatę zalać ułożone w słoikach paprykę.
4. Do każdego słoika dodać ząbki czosnku. Zasypać z wierzchu każdy słoiczek tymiankiem. Zakręcić.
5. Na dnie garnka ułożyć szmatkę, włożyć słoiki, zalać do połowy zimną wodą, pasteryzować 20 minut w temp 190°C, od momentu zagotowania się wody w garnku.
GALERIA:
Papryki pokroić na mniejsze kawałki
Sparzyć we wrzątku
Ułożyć w słoikach
Zasypać cebulą
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz