Pyszne danie dla każdego sportowca z makaronem Lubella!
Młoda kapusta z fasolą w pomidorowym sosie z makaronem
Składniki:{4 porcje}
250 g makaronu kolanka Lubella
pół główki małej kapusty kamienna głowa
1 cebula
1 szklanka suchej fasoli Jaś
400 g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
po 3 duże szczypty chili, brązowego cukru i pieprzu ziołowego
po łyżeczce majeranku i cząbru
niecała łyżeczka soli do ugotowania fasoli
olej do smażenia
Wykonanie:
Namocz fasolę na noc w ziemnej wodzie, na drugi dzień zmień wodę, gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź na durszlaku.
Kapustę drobno poszatkuj. Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż do miękkości cebulę pokrojoną w piórka razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do garnka wrzuć cebulę, poszatkowaną kapustę, zalej szklanką wody, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy zmięknie, dodaj pomidory z puszki, rozgnieć je widelcem. Fasolkę przecedź przez durszlak. Odcedzoną fasolę wsyp do kapusty, dodaj jeszcze listki laurowe, ziele, po czym zalej szklanką wody, przykryj i duś kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw chili, cukrem, pieprzem ziołowym, a także majerankiem, cząbrem. Młodą kapustę z fasolą w pomidorowym sosie podawaj na makaronie na zimno, lub gorąco.
GALERIA
smaczny pomysł też muszę w końcu kupić kapustę:)
OdpowiedzUsuń