wtorek, 31 marca 2015

Mazurek wielkanocny




Mazurek wielkanocny



składniki:
(biszkopt)
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia

(polewa)
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

(dekoracja)
4 pisaki cukrowe o kolorach biały, żółty, czerwony, niebieski
50 g wiórków kokosowych
10 orzechów włoskich



Wykonanie:

Żółtka ubij z cukrem, delikatnie wymieszaj wsypując stopniowo mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia, na koniec wymieszaj powoli z pianą ubitą z białek.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 25 minut w temperaturze 180 st C.

Polewa: na małym ogniu rozpuść w rondelku czekoladę z masłem i mlekiem, polej ostudzony biszkopt i rozsmaruj polewę, na jeszcze nie zastygniętą polewę według własnej inwencji twórczej przy pomocy ,,dekoracji'' udekoruj mazurka. 

GALERIA:

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Piecz 25 minut w temperaturze 180 st C

Polej ostudzony biszkopt i rozsmaruj polewę

Mazurka udekoruj według uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz