Mazurek wielkanocny
składniki:
(biszkopt)
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
(polewa)
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
(dekoracja)
4 pisaki cukrowe o kolorach biały, żółty, czerwony, niebieski
50 g wiórków kokosowych
10 orzechów włoskich
Wykonanie:
Żółtka ubij z cukrem, delikatnie wymieszaj wsypując stopniowo mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia, na koniec wymieszaj powoli z pianą ubitą z białek.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 25 minut w temperaturze 180 st C.
Polewa: na małym ogniu rozpuść w rondelku czekoladę z masłem i mlekiem, polej ostudzony biszkopt i rozsmaruj polewę, na jeszcze nie zastygniętą polewę według własnej inwencji twórczej przy pomocy ,,dekoracji'' udekoruj mazurka.
GALERIA:
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Piecz 25 minut w temperaturze 180 st C
Polej ostudzony biszkopt i rozsmaruj polewę
Mazurka udekoruj według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz