środa, 11 czerwca 2014

Łosoś w pomidorowym sosie

Praca na konkurs: Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

katygoria: RYBA 







Łosoś w pomidorowym sosie

składniki:
2 łyżki oliwy
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
50 g marchewki
400 g pomidorów z puszki
100 ml koncentratu Pudliszki
4 filety z łososia
1 łyżka soku z limonki
pół łyżeczki majeranku
sól
oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego



Przygotowanie
SOS: Cebulę obierz,  pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, oraz czosnek i smażymy przez chwilę. Dodaj pastę curry, cały czas mieszając smaż przez około pól minuty. Następnie dodaj koncentrat,  pomidory z puszki, marchewkę, majeranek. Duś  wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje. Sos dopraw sokiem z limonki i solą.
ŁOSOŚ: Łososia umyj i  osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż filety na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oliwy, na każdy kawałek ryby nałóż sos. Piekarnik nagrzej z funkcją grilla, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut.




1 komentarz: