Pyszny sernik z gruszką na cieście kruchym - zbożowym
składniki:{14 porcji}
Ciasto kruche zbożowe:
5 żółtek
250 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych zbożowych, albo mix nasion zbożowych
250 g margaryny
100 g cukru
Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
250 ml mleka
220 g cukru
20 g cukru waniliowego
30 g budyniu
30 g bułki tartej
4 żółtka
4 białka
Oprócz tego:
2 gruszki + 2 łyżki cukru do ugotowania owoców
20 g dekoracyjnej posypki do ciast
papier do pieczenia.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka, płatki owsiane, cukier, szybko zagnieść ciasto kruche.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, stopniowo dodawać twaróg, budyń, bułkę tartą, mleko. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą ubitą z białek.
GRUSZKI: Owoce obrać, pokroić w ósemki, gotować 5 minut z cukrem. Następnie przecedzić na durszlaku.
WYKONANIE CIASTA: Ciasto kruche rozwałkować, wyłożyć na foremkę wyściełaną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180°C, by zapiec lekko ciasto kruche.
Następnie wylać delikatnie masę serową na przestudzony blat ciasta kruchego, po czym ułożyć gruszki.
Tak przygotowane ciasto piec 60 minut w temperaturze 180°C..
Przed podaniem można posypać dekoracyjną posypką do ciast.
GALERIA:
Gruszki
Gotowanie gruszek
Ciasto kruche-zbożowe
Przed pieczeniem
Po pieczeniu
Bez posypki dekoracyjnej
Gotowe ciasto!
Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Bardzo fajne smaki połączone w jedno, na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę wygląda bardzo prosto i smacznie. Koniecznie muszę wypróbować. :) Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń