Bardzo chrupkie, malutkie ogórki to wspaniały "starter" każdego przyjęcia, lub bankietu. ;)
Kiszone korniszonki miniaturki
składniki: {na 4 słoiki po 200 ml}
1 kg korniszonów miniatura
zalewa:
110 ml octu
110 ml wody
10 lisków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 g cukru
10 g soli
1 łodyga kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ogórki oczyść, umyj, usuń końcówki.
Koper, ząbki czosnku pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzuć listki laurowe, ziarenka ziela, dodaj cukier, sól, pokrojony koper, razem z ząbkami czosnku, zalej wodą i octem, gotuj około 10 minut do momentu zagotowania zalewy.
W słoiczki o pojemności 200 ml powkładaj ogórki, gdy zalewa będzie gotowa zalej słoiczki, które zakręć i ułóż zakrętką w dół.
Przechowuj w spiżarce.
GALERIA:
A kiedy nastąpił proces kiszenia?
OdpowiedzUsuń