czwartek, 11 września 2014

Kiszone korniszonki miniaturki

Mogą być do każdej przekąski, zakąski...
Bardzo chrupkie, malutkie ogórki to wspaniały "starter" każdego przyjęcia, lub bankietu. ;)





Kiszone korniszonki miniaturki

składniki: {na 4 słoiki po 200 ml}
1 kg korniszonów miniatura
zalewa:
110 ml octu
110 ml  wody
10 lisków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 g cukru
10 g soli
1 łodyga kopru włoskiego
4 ząbki czosnku



Wykonanie:
Ogórki oczyść, umyj, usuń końcówki.
Koper, ząbki czosnku pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzuć listki laurowe, ziarenka ziela, dodaj cukier, sól, pokrojony koper, razem z ząbkami czosnku, zalej wodą i octem, gotuj około 10 minut do momentu zagotowania zalewy.
W słoiczki o pojemności 200 ml powkładaj ogórki, gdy zalewa będzie gotowa zalej słoiczki, które zakręć i ułóż zakrętką w dół.
Przechowuj w spiżarce. 

GALERIA:






1 komentarz: