Gołąbki z ryżem
Składniki
1 kapusta biała
50 dag mięsa mielonego z łopatki
40 dag suchego, ugotowanego ryżu
1 kostka bulionowa
500 ml bulionu
Przygotowanie:
1. Z kapusty wyciąć głąb, powoli zdjąć liście, które dusić do miękkości w garnku z wodą, około minuty.
2 W misce wymieszać mięso mielone z łopatki z suchym ryżem, rozgniecioną kostką rosołową.
3. Farsz nałożyć na liście, zwinąć i ułożyć w garnku wyłożonym na dnie liśćmi z kapusty,
zalać pół litrem bulionu.
4. W czasie duszenia gołąbków dolewać, co pewien czas odrobinę wody.
Gołąbki dusić od zagotowania pół godziny.
5. Przed podaniem udekorować ketchupem, warzywami, wedle uznania...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz