wtorek, 28 lutego 2012

Gołąbki z ryżem

Składniki
1 kapusta biała
50 dag mięsa mielonego z łopatki
40 dag suchego, ugotowanego ryżu
1 kostka bulionowa
500 ml bulionu

Przygotowanie:

1. Z kapusty wyciąć głąb, powoli zdjąć liście, które dusić do miękkości w garnku z wodą, około minuty.
 

2 W misce wymieszać mięso mielone z łopatki z suchym ryżem, rozgniecioną kostką rosołową.
 

3. Farsz nałożyć na liście, zwinąć i ułożyć w garnku wyłożonym na dnie liśćmi z kapusty,
zalać pół litrem bulionu.
 

4. W czasie duszenia gołąbków dolewać, co pewien czas odrobinę wody.
Gołąbki dusić od zagotowania pół godziny.
 

5. Przed podaniem udekorować ketchupem, warzywami, wedle uznania...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz