WESOŁYCH ŚWIĄT!
BABKA W POLEWIE
CIASTO:
350 g mąki pszennej
250 g margaryny
300 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
POLEWA
1 mleczka czekolada z orzechami
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mleka
CIASTO: Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Foremkę jeżeli jest metalowa, lub żeliwna wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Ciasto podziel na dwie części, jedną pozostaw bez zmian, drugą wymieszaj z kakao.
Wlej pierwszą część ciasta do foremki, następnie drugą część.
Piecz w piekarniku z 50-60 minut w temperaturze 180 ° C.
POLEWA: W małym garnuszku rozdrobnić czekoladę, dodać masło i mleko i na małym ogniu rozpuścić.
Wystudzoną babkę polej polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz