Gorący kociołek z grzankami
składniki:
wywar:
2 litry wody
25 dag porcji z kurczaka
łyżka ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżka posiekanej natki pietruszki
oprócz tego:
5 dag marchewki
5 dag pietruszki
5 dag selera
20 dag ziemniaków
40 dag zielonego groszku z puszki
pieprz, sól do smaku
5 dag małych grzanek z suchego
pokrojonego chleba
dekoracja:
kilka gałązek dekoracyjnej natki
pietruszki
Przygotowanie:
1 etap: Wywar: do garnka wlać wodę,
włożyć mięso, ziele, listki laurowe, natkę pietruszki gotować około 30 minut.
2 etap: Warzywa umyć, osuszyć, obrać,
pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewkę, oraz pietruszkę,
ziemniaki i seler, gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
3 etap: 5-10 minut przed końcem gotowania
wsypać z puszki odcedzony groszek zielony. Na koniec zupę przyprawić pieprzem i
solą do smaku.
Podawać gorącą zupę z grzankami z suchego
chleba pokrojonego w kostkę, udekorować dekoracyjną natką pietruszki.
GALERIA
Składniki do przygotowania zupy
Wywar na zupę w trakcie gotowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz