Dżem aroniowo-śliwkowy
Składniki:
1 kg aronii
70 dag śliwek
60 dag cukru
2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Przygotuj składniki na dżem aroniowy.
Wlej 2 szklanki wody do wygodnego rondla i dodaj 600 g cukru. Doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotuj, aż cukier się rozpuści, aż do powstania syropu cukrowego. Gotuj jeszcze przez 5-7 minut na małym ogniu.
Aronie opłucz i zanurz w 500 ml wrzącej wody na 3-5 minut. Przełóż aronie na durszlak i ostudzić pod bieżącą zimną wodą.
Następnie zanurz aronie we wcześniej przygotowanym syropie cukrowym. Wymieszaj i zagotuj. Po czym gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty na umiarkowanym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 8 godzin.
Następnego dnia śliwki opłucz, usuń pestki. Zagotuj 500 ml wody, dodaj łyżkę soku z cytryny. Wrzuć śliwki. Gotuj około 6-8 minut. Ugotowane śliwki przełóż na durszlak i spłucz zimną wodą.
W tym samym czasie zagotuj dżem z aronii. Mieszając, pozostaw jeszcze dżem na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty. Dodaj do dżemu schłodzone śliwki, cynamon, 1 łyżeczkę soku z cytryny do smaku. Wymieszaj i zagotuj. Po czym dżem aroniowy gotuj jeszcze na małym ogniu przez 10 minut.
{Jeśli dżem wydaje ci się że jest jeszcze za rzadki, możesz go zostawić na 8 godzin, a następnie ponownie gotować przez 10 minut.}. Gorący dżem aroniowy przekładaj do słoiczków, zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz