sobota, 16 czerwca 2012

Ciasto z czereśniami i truskawkami


Zostało Mi troszkę owoców i postanowiłam zrobić ciasto, lecz owoce były zbyt soczyste i ,,puściły'' sok i dlatego moje ciasto zalało się sokiem z owoców, więc to takich ucieranych ciast nadają się chyba tylko jabłka. :)







Ciasto z czereśniami i truskawkami

Składniki:
250 g mąki pszennej
1 szklana cukru
5 jajek
10 dag truskawek
10 dag czereśni
1 opakowanie cukru waniliowego
2 g proszku do pieczenia
bułka tarta i tłuszcz do foremki

foremka o śr. 24 cm
kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru

1. Oddziel białka od żółtek.
2. Ubić białka, dodać żółtka i cukier.
3. Utrzeć z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym.
4.  Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i
obsypanej bułką tartą. Z masła, mąki cukru pudru zagnieść kruszonką, którą obsypać wierzch ciasta. 
Owoce umyć, truskawki pozbawić szypułek, a  czereśni pestek,
po czym  ułożyć owoce na wierzchu ciasta.
5. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz