niedziela, 24 czerwca 2012

Przepis na ciasto: Cycki murzynki

Lato, lato... czeka

Cycki murzynki

Składniki:
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
masa:
200 ml śmietany kremówki 30 %
100 g margaryny
1 łyżka olejku rumowego
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru
na wierzch:
12 biszkoptów
12 drażetek kolorowych
2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1 l wody
1 łyżka cukru
foremka o bokach 21 x 21 cm

Przygotowanie:
1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, proszek do pieczenia, pianę z białek, wymieszać.
Przelać do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i piec 20 minut
w temperaturze 180 st C.
2. Masa: Śmietanę kremówkę utrzeć z cukrem, olejkiem rumowym, dodać wcześniej namoczoną
żelatynę, miękką margarynę i zmiksować na jednolitą masę.
3. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Biszkopt posmarować masą,
poukładać biszkopty i wstawić do lodówki na 2 godziny, tężejącą galaretką posmarować biszkopty
poukładać drażetki kolorowe i wstawić do lodówki na pół godziny, aby przywarły do ciastek.
4. Wylać tężejącą galaretkę, schłodzić.
5. Po stężeniu posypać cukrem, odczekać do rozpuszczenia, wtedy ciasto będzie bardziej finezyjne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz