czwartek, 19 grudnia 2013

Piernik Piwosza - przekładany konfiturą żurawinową



Wesołych Świąt i 
Szczęśliwego Nowego Roku 2014!!!


Piernik Piwosza - przekładany  konfiturą żurawinową



SKŁADNIKI:
{składniki na dwie małe keksówki}:
75 dag mąki pszennej
250 ml piwa
1,5 dag sody oczyszczonej
15 dag margaryny
2 łyżki kakao
5 dag cukru pudru
6 jajek
30 dag cukru
35 dag miodu
4 dag przyprawy do piernika
3 łyżki konfitury z żurawiny
oprócz tego:
15 dag konfitury z żurawiny
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremek
dekoracja:
lukier: pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
1 łyżka ziaren maku
3 łyżki suszonej żurawiny
kilka gwiazdek z cukru



PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, żółtkami, rozpuszczonym miodem, cukrem, piwem. Następnie stopniowo miksując mikserem dodajemy mąkę z sodą, kakao, pianę z białek, przyprawę do piernika, konfiturę.
Keksówki smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, foremki napełniamy ciastem ( do 3/4 objętości).
Wstawiamy keksówki do średnio nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 st C, pieczemy 60 minut.
Lukier: gorącą wodę wlewamy do cukru pudru, mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Po ostudzeniu pierników, przekrawamy je na 2 części, przekładamy konfiturą z żurawiny,
 dokładnie ściskamy. Gotowe oblewamy,lukrem dekorujemy żurawiną i makiem. Odstawiamy do wystudzenia lukru do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy gwiazdkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz