poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kaszubskie kotlety mielone

Dziś znalazłam pierwsze stokrotki... czyli wiosna radosna


Kaszubskie kotlety mielone

składniki:
30 dag boczku
25 dag filetów z mintaja
1 cebula
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
pieprz
sól

Przygotowanie:
Boczek i filety z ryby zmieliłam w maszynce do mięsa.
Dodałam  zeszkloną, posiekaną cebulę, 4 łyżki bułki tartej, jajko.
Doprawiłam do smaku  szczyptą pieprzu i soli, dokładnie wyrobiłam masę.
Z masy uformowałam 12  kotlecików, płaskich, obtoczyłam w pozostałej bułce tartej.
Usmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym na rumiano. Przed podaniem udekorowałam zielonym groszkiem, kawałkami warzyw,  aby efektownie wyglądało moje danie na stole.
Można podawać te kotleciki  z duszonymi warzywami i ziemniakami purée.
Na drugi dzień można podsmażyć z posiekaną cebulką...

2 komentarze:

  1. o! boczek z mintajem:) ciekawe kotleciki:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też stokrotki już są i choć za mięsko z wiadomych powodów podziękuję, na kwiatki chętnie popatrzę :-)

    OdpowiedzUsuń