Dziś znalazłam pierwsze stokrotki... czyli wiosna radosna
Kaszubskie kotlety mielone
składniki:
30 dag boczku
25 dag filetów z mintaja
1 cebula
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
pieprz
sól
Przygotowanie:
Boczek i filety z ryby zmieliłam w maszynce do mięsa.
Dodałam zeszkloną, posiekaną cebulę, 4 łyżki bułki tartej, jajko.
Doprawiłam do smaku szczyptą pieprzu i soli, dokładnie wyrobiłam masę.
Z masy uformowałam 12 kotlecików, płaskich, obtoczyłam w pozostałej bułce tartej.
Usmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym na rumiano. Przed podaniem udekorowałam zielonym groszkiem, kawałkami warzyw, aby efektownie wyglądało moje danie na stole.
Można podawać te kotleciki z duszonymi warzywami i ziemniakami purée.
Na drugi dzień można podsmażyć z posiekaną cebulką...
o! boczek z mintajem:) ciekawe kotleciki:)pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńU mnie też stokrotki już są i choć za mięsko z wiadomych powodów podziękuję, na kwiatki chętnie popatrzę :-)
OdpowiedzUsuń