Jabłecznik na zimnoskładniki:
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 litr startych jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 jabłko
1 szklanka cukru
oprócz tego:
2 galaretki zielone
papier do pieczenia
foremka o bokach 24 cm
Przygotowanie:
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopniowo przesianą mąkę, mieszać, delikatnie
wymieszać z pianą ubitą z białek i przesianym proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, i piec 20 minut w temperaturze 180 st C.
MASA JABŁKOWA:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, gdy będą tężały
wymieszać ze startymi jabłkami, cukrem i jednym jabłkiem pokrojonym w małe kawałki, wylać tężejącą masę jabłkową na ostudzony biszkopt i wstawić na godzinę do lodówki.
Zielone galaretki zalać 1 litrem gorącym wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Tężejące zielone galaretki wylać na ściętą masę jabłkową, wstawić do lodówki na 3 godziny.
ale piękne ;)
OdpowiedzUsuń