Rogaliki z jagodami
Składniki:
50 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
15 dag cukru
5 dag świeżych drożdży
2 jajka
szklanka mleka
18 g cukru waniliowego
szczypta soli do smaku
25 dag konfitury gęstej z jagód, ew. z innych owoców
2 dag tłuszczu do posmarowania formy, ew. papier do pieczenia
oprócz tego:
1 białko do posmarowania rogalików
lukier:
15 ml soku z cytryny
15 ml wrzącej wody
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć na rozczyn z łyżką mąki i łyżką cukru oraz częścią ciepłego mleka ( rozczyn powinien mieć gęstość ciasta do naleśników), rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na 5 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą. Pozostałą mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać utarte żółtka i letnie mleko. Wyrabiać ciasto tak długo aż zaczną tworzyć się pęcherzyki, po czym dodać letnią rozpuszczoną margarynę, dalej wyrabiać, aż powierzchnia ciasta zacznie odstawać od naczynia i dłoni. Miskę z ciastem nakryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyjąć na stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 1 cm nadając mu kształt koła, pokrajać promieniście na trójkąty, w środek podstawy każdego zrobionego trójkąta nałożyć konfiturę z owoców, zwinąć, formując rogalika, zwijając pamiętajmy, aby zwijać od podstawy trójkąta. Rogalika złożyć na 15 minut na blaszkę posmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki koniecznie posmarować rozkłóconym białkiem, lub całym jajkiem. Piec 30 minut w temp. 180 st. C.
Lukier: cukier puder utrzeć do białości z łyżką soku z cytryny, oraz łyżka wrzącej wody, polać nim rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru.
GALERIA:
Nałożenie konfitury z jagód
Moje upieczone rogaligi. Mniam, mniam :)
Wyglądają pysznie. W sam raz do zabrania ze sobą i schrupania na drugie śniadanie(:
OdpowiedzUsuńRogaliki zawsze mnie kuszą i mogę tak sięgać po nie ręką bez przerwy :) Twoje zjadłabym wszystkie :D
OdpowiedzUsuń