niedziela, 26 grudnia 2021

Świąteczne strucle



WESOŁYCH ŚWIĄT!


Świąteczne strucle




Składniki: 3 strucle
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
15 dag margaryny
20 dag cukru
6 żółtek
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
5 dag rodzynek
1 kieliszek rumu
18 g cukru waniliowego
sól
papier do pieczenia
Nadzienie: 
50 dag maku
25 dag cukru
10 dag masła
50 g drożdży
2 białka
smażona skórka pomarańczowa i cytrynowa
50 g posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
100 g czekolady mlecznej z orzechami
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
CIASTO: Rozczyn - drożdże rozetrzeć z cukrem. Szklankę mąki zaparzyć jedną szklanką wrzącego mleka i starannie wymieszać aby nie powstały grudki. Rozczyn ostudzić.
Do przestygniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wpryśnięcia. W tym czasie należy przygotować mak, który został sparzony poprzedniego dnia i postawiony do nasiąknięcia. Mak odcedzić na sicie, lub cedzaku , przekręcić przez maszynkę do mięsa z sitkiem na mak. Przełożyć zmielony mak do miski, dodać masło, drożdże, białka ubite na sztywną pianę, rum, pokrojone skórki, orzechy. Wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować w kształt prostokąta, posmarować rozmąconym białkiem i  równo nałożyć masę makową, zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papier  do pieczenia. Piec w temp 180 st. C przez 60 minut.
Polewa: w małym garnuszku dodać połamaną czekoladę, masło i mleka i na małym ogniu doprowadzić składniki do rozpuszczenia przy tym powoli mieszając składniki, następnie polać strucle, można posypać posiekanymi orzechami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz