składniki:
biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
masa jabłeczna:
900 ml startych jabłek
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cynamonu
masa fantazja:
700 ml przegotowanego, zimnego mleka
2 bite śmietany Śnieżka
2 galaretki np. zielona
dekoracja:
2 łyżki kakao
oprócz tego:
foremka 25x36 cm
tłuszcz i bułka tarta do foremki
Przygotowanie:
BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
powoli mieszać, na koniec wymieszać z pianą ubitą z białek. Foremkę posmarować tłuszczem
i obsypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180 st C.
MASA JABŁKOWA: Na patelni jabłka podsmażyć z galaretkami i cynamonem.
MASA FANTAZJA: Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do schłodzenia.
Mleko zmiksować ze Śnieżkami, dodać zimną galaretkę.
PRZYGOTOWANIE CIASTA. Na zimny biszkopt wylać masę jabłkową,
na ściętą masę jabłkową wylać masę fantazję, wyrównać łyżką wierzch masy i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Można przed podanie ciasto posypać sypkim kakao.
Pysznie się prezentuje, w weekend tez robiłam jabłecznik z bitą śmietaną(dobra jest Pilos z lidla, szybko się ubija), uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuń