Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia:
na masę:
500 g serka homogenizowanego
1 galaretka zielona rozpuścić w 250 ml gorącej wody
1 galaretka czerwona rozpuścić w 250 ml gorącej wody
na wierzch:
1 galaretka truskawkowa rozpuścić w 500 ml gorącej wody
20 dag truskawek
tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka o bokach: 22 cm
Przygotowanie:
1. Biszkopt: białka ubić, połączyć ze zmiksowanymi żółtka z cukrem, obiema przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i wylać do foremki, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 st, około 20 minut.
2. Masa: Serek podzielić na dwie części, jedną cześć zmiksować z tężejącą galaretką zieloną,
a drugą część z czerwoną, wylać na biszkopt, odstawić do zastygnięcia w lodówce.
3. Pokrojone truskawki poukładać na serniku, zalać tężejącą galaretką.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz