Na upał - tylko mocno schłodzone ciasto LAGUNA!!!
Laguna
Składniki:
biszkopt ( składniki na dwa biszkopty)
8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka o rozmiarze 25 x 36 cm
krem:
500 ml mleka
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
100 g cukru
300 g masła
50 ml ajerkoniaku
poncz:
50 ml syropu z róży
100 ml wody
owoce:
30 dag czereśni
25 dag jagód
2 kiwi
ponadto:
1 łyżka stołowa kakao
dekoracja do wyboru:
10 dag czereśni
5 dag żelek w kształcie serc
Przygotowanie:
1. Biszkopt: 4 jajka zmiksować z 4 łyżkami cukru, stopniowo wymieszać z 4 łyżkami
przesianej mąki pszennej, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżką proszku
do pieczenia i 1/2 łyżeczką octu, przelać do foremki posmarowanej tłuszczem i
obsypanej bułką tartą i piec 20 minut w temperaturze 180 st C. W ten sam sposób
upiec drugi biszkopt z pozostałych składników.
2. Krem: Żółtka ubić na parze, odstawiać do ostudzenia.
Budyń ugotować na mleku. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, wlać ajerkoniak, ostudzony budyń,
utrzeć na puszystą masę.
3. Biszkopt namoczyć ponczem (wymieszany syrop z róży z wodą), ułożyć 20 dag czereśni
( wydrylowanych, przekrojonych w pół), 20 dag jagód i jedną kiwi (pokrojoną), przykryć 2/3 kremu.
Ułożyć na krem drugi biszkopt, a wierzch posmarować resztą kremu, posypać kakao i ułożyć pozostałe owoce. Mocno schłodzić w lodówce, ok. 8 godzin.
Talerze z porcjami ciasta dowolnie dekorujemy np.: żelkami w kształcie serc, albo czereśniami, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz