sobota, 7 kwietnia 2012

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!

Babka lukrowana

Składniki:
ciasto:
220 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
50 ml mleka
kostka margaryny
1 łyżka kawy zbożowej (rozpuszczalnej)
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia

polewa:
1/2 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny

dodatki:
tłuszcz i bułka do foremki
foremka do babki

Przygotowanie:
1. Kostkę margaryny sklarować i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć z cukrem pudrem  i zmiksować z mlekiem, łyżką
kawy zbożowej, jajkami, po czym delikatnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wylać ciasto i wstawić do gorącego piekarnika
na 50 minut w temperaturze 180 st C.
3. Lukier: cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny ( 2 łyżki). Polać zimną babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz