TORT KAWOWO AGRESTOWY
SKŁĄDNIKI NA 2 BISZKOPTY:
12 jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
szklanka cukru
szczypta soli
dodatkowo 1 łyżka kakao
dodatkowo 1 kropla barwnika zielonego
KREM:
1/2 litra kremówki
60 dag serka homogenizowanego
1/2 szklanka cukru
2 tabliczki czekolady białej o gramaturze 100 g
4 łyżeczki żelatyny instant
olejek śmietankowy
OPRÓCZ TEGO:
180 g dżemu z czerwonego agrestu
150 ml esencji z kawy
DEKORACJA:
160 g malin
50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
BISZKOPTY: Ze składników należy przygotować 2 biszkopty. Czyli podzielić składniki na połowę.
Pierwszy biszkopt przygotować: Z 6 białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać stopniowo z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec wymieszać powoli z pianą, oraz kakao. Foremkę o średnicy 25 cm wysmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do foremki wlać ciasto, i piec 40 minut w temp. 180 st C.
Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić.
W taki sam sposób przygotować drugi biszkopt, lecz zamiast kakao dodać barwnik.
KREM: Dwie czekolady rozpuścić, ostudzić. Serek wymieszać z płynną czekoladą oraz kilkoma kroplami olejku śmietankowego. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem i na koniec dodać żelatynę, połączyć z masą serową wymieszać.
Biszkopty przeciąć w pół. Każdy namoczyć kawą , nałożyć dżem, rozsmarować kremem i ułożyć jeden na drugi.
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, obsypać wiórkami, udekorować malinami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
GALERIA:
Foremkę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Do foremki wlać ciasto,
Biszkopty przeciąć w pół. Każdy namoczyć kawą
Nałożyć dżem,
Rozsmarować kremem i ułożyć jeden na drugi.
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, obsypać wiórkami, udekorować malinami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
GOTOWE CIACHO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz