składniki: {na około 10 paluchów}
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
40 g drożdży
125 g masła
3 żółtka
szczypta soli
Ponadto:
papier do pieczenia
foremka o wymiarach 29x42 cm
2 łyżki sezamu
300 g serka twarogowego z ogórkiem i ziołami ,,Almette’’
1 jajko do posmarowania paluchów
Wykonanie:
Rozczyn: Drożdże utrzyj z 2 łyżkami ciepłego mleka.
Ciasto: Pozostałe mleko podgrzej w rondelku z masłem, aż się wszystko rozpuści, ostudź.
Do przesianej mąki dosyp sól, wlej ostudzone, rozpuszczone masło z mlekiem, następnie dodaj żółtka, na koniec dodaj rozczyn z drożdży i wyrób ciasto, po czym odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, po czym znowu zagnieć i zostaw do wyrośnięcia.
Z ciasta formuj podłużne wałki w kształcie ,,cygara’’, w których zrób wgłębienie, do którego przy pomocy małej łyżeczki nałóż twarożek ,,Almette'', wierzch ,,paluchów’’ posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp brzegi sezamem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
GALERIA
Z ciasta formuj podłużne wałki w kształcie ,,cygara’’
W każdym zrób wgłębienie
Przy pomocy małej łyżeczki nałóż twarożek Almette
Wierzch ,,paluchów’’ posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp brzegi sezamem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz