piątek, 9 kwietnia 2021

BABKA CYTRYNOWA

Wielkanoc 2021 


BABKA CYTRYNOWA
 
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
250 g masła
2 cytryny
POLEWA
1 mleczka czekolada z orzechami
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mleka

 

Wykonanie:
Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Po czym dodaj żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
Na koniec dodaj startą skórkę z 2 cytryn i sok  z 1 cytryny i dokładnie wymieszaj.
Babkę wlej do foremki, u mnie silikonowa, więc nie smarowałam jej masłem i obsypywałam bułką tartą jak w przypadku foremek żeliwnych.
Piecz w temperaturze 200 ° C przez 50 minut.
POLEWA: W małym garnuszku rozdrobnić czekoladę, dodać masło i mleko i na małym ogniu rozpuścić.
Wystudzoną babkę polej polewa.
 
GALERIA:

Babka po pieczeniu

Babka przed pieczeniem

NA SŁODKO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz