Składniki:
{składniki na 3 chałki}
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
po 10 dag masła i cukru pudru
3 jajka
4 dag drożdży
1-2 krople olejku waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
6 dag margaryny
Oprócz tego:
5 dag agrestu
5 dag czerwonej porzeczki
5 dag malin
5 dag jeżyn
1 jajko do posmarowania chałek
blaszka o wymiarach 25x36cm
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto: <rozczyn> do ciepłego mleka dodać 2 łyżek mąki, drożdże, rozgnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj do przesianej mąki, wlej wyrośnięty rozczyn, oraz olejek, wsyp sól, dobrze wymieszaj, a następnie wyrób ciasto wgnieć w niestopione, letnie masło, odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części, każdą część podziel na 2 równe wałeczki.
Wałeczki złącz ze sobą z jednej strony. Po czym przełóż je na przeciwległe strony, formując ,,warkocze'', końce dociśnij palcami, w ten sam sposób przygotuj
pozostałe wałeczki.
Kruszonka: składniki połącz, zagnieć wstaw na 5 min do lodówki. Trzy uformowane chałki ułóż na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp oczyszczonymi, umytymi owocami, lekko je dociskając by nie odpadły w czasie pieczenia, a następnie obsyp kruszonką.
Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Ciekawostka: Przed podaniem udekoruj pięknie czerwonymi porzeczkami.
GALERIA:
Przed pieczeniem
Po pieczeniu
Gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz