Kruche pyszne ciasto ze śliweczkami
składniki:
ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
25 dag margaryny
5 żółtek
6 łyżek śmietany
2 łyżki proszku do pieczenia
dodatkowo:
5 białek
szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
50 dag śliwek
foremka o wymiarach 29x42cm
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ubić pianę gdy piana jest sztywna stopniowo miksując mikserem wsypać budyń i cukier.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ułożyć wydrylowane śliwki{ćwiartki} przykryć pianą, zeskubać resztę ciasta. Piec 50 minut w temp. 180 st C.
Można przed podaniem wiórkami kokosowymi.
GALERIA
Układamy śliwki
Posypujemy zeskubanym ciastem
Mmm, i tyle kruszonki... Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń