Przepis bierze udział w konkursie „Grill
Piknik Menu”.
Pikantne szaszłyki z wołowiny
Składniki:
300 g rostbefu
200 g wędzonego boczku
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
4 drewniane patyki na szaszłyki
sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso i boczek pokrój w długie paski.
Plastry mięsa natrzyj musztardą,
czosnkiem przeciśniętym
przez praskę, oraz skrop syropem klonowym, przypraw szczodrze
pieprzem i solą do smaku, posyp natką, skrop sosem sojowym i nabijaj na szpadki
lub patyki na przemian z boczkiem. Następnie każdy szaszłyk posmaruj lekko
olejem.
Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i
smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając.
Gotowe danie serwuj z ostrym sosem. Wskazówka:
jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, wcześniej namocz je w wodzie.
GALERIA:
Przed grillem )
Pokrojone w paski mięso
Pięknie podane. Zaciekawił mnie dodatek syropu klonowego.
OdpowiedzUsuń