sobota, 7 maja 2016

Pikantne szaszłyki z wołowiny


Przepis bierze udział w konkursie „Grill Piknik Menu”.



Pikantne szaszłyki z wołowiny



Składniki: 
300 g rostbefu
200 g wędzonego boczku
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
4 drewniane patyki na szaszłyki
sól i pieprz



Wykonanie:
Mięso i boczek pokrój w długie paski.
Plastry mięsa natrzyj musztardą, czosnkiem przeciśniętym
przez praskę, oraz  skrop syropem klonowym, przypraw szczodrze pieprzem i solą do smaku, posyp natką, skrop sosem sojowym i nabijaj na szpadki lub patyki na przemian z boczkiem. Następnie każdy szaszłyk posmaruj lekko olejem.
Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając.
Gotowe danie serwuj z ostrym sosem. Wskazówka: jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, wcześniej namocz je w wodzie.

GALERIA:

Przed grillem )


Pokrojone w paski mięso





GRILL PIKNIK Menu

1 komentarz:

  1. Pięknie podane. Zaciekawił mnie dodatek syropu klonowego.

    OdpowiedzUsuń