środa, 8 kwietnia 2020

Mazurek wielkanocny - biszkoptowy

ŻYCZENIA NA WIELKANOC
Pysznego jajka. Świąt jak z bajki.
I niech Wam zając przyniesie moc podarków.
Fantastycznej święconki, pysznych wypieków,
Żeby ten czas był jedyny na świecie.
Serdeczne życzenia przesyła blogerka kulinarna Monika


Mazurek wielkanocny - biszkoptowy


Składniki: {10 porcji}
Biszkopt:
5 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
{dodatkowo -  papier do pieczenia + foremka 36x26 cm}

Polewa:
2 x 100 g czekolady z orzechami 
2 łyżki masła
 2-3 łyżki mleka
Oprócz tego:
do dekoracji mogą być - wiórki kokosowe, płatki kokosowe, suszone morele, 1 pisak cukrowy




Wykonanie:
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę mieszając delikatnie łyżką.
 Ubić pianę  z białek, którą połączyć delikatnie z masą biszkoptową, po czym masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 180 st C.
Polewa: w garnuszki rozpuścić masło z mlekiem, wrzucić  połamaną czekoladą i mieszając, czekać aż powstanie polewa, którą wylać gorącą na biszkopt.
Dekoracja: Z bakalii, pisaka, przygotować wedle uznania własną dekorację, według własnej inwencji twórczej. :)



GALERIA:

Biszkopt przed pieczeniem

Biszkopt po pieczeniu

Wyłożenie polewy

Dekoracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz