poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Ogórki słupkowe w zalewie octowej

Ogórki słupkowe w zalewie octowej 



Składniki: {na ok. 7-9 słoiczków o gramaturze 400-500 ml każdy}
3 kg ogórków gruntowych
25 dag marchewki
1 główka czosnku
1 pęczek koperku
przyprawy opcjonalnie: (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, chrzan liście) 

Zalewa: 
250 ml octu
5 szklanek wody, {czyli 1250 ml wody}
150 g cukru
4 łyżki soli, {czyli 50 gram soli}

Przygotowanie: 
Ogórki umyłam, pokroiłam w słupki, słoiki wykładam pokrojoną marchewką, ząbkami czosnku, oraz gałązkami koperku, następnie układam ciasno  słoikach. Dodaję przyprawy do smaku.





     Przygotowanie zalewy: do dużego garnka wlewam wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotuję ciągle mieszając łyżką. Gdy cukier się rozpuści zdejmuję zalewę z ognia i zalewam  słoiki.



    Słoiki zakręcam i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, zalanym wodą do 2/3 wysokości przez 3 minuty od zagotowania się wody.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz