Składniki: {na ok. 7-9 słoiczków o gramaturze 400-500 ml każdy}
3 kg ogórków gruntowych
25 dag marchewki
1 główka czosnku
1 pęczek koperku
przyprawy opcjonalnie: (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, chrzan liście)
Zalewa:
250 ml octu
5 szklanek wody, {czyli 1250 ml wody}
150 g cukru
4 łyżki soli, {czyli 50 gram soli}
Przygotowanie:
Ogórki umyłam, pokroiłam w słupki, słoiki wykładam pokrojoną marchewką, ząbkami czosnku, oraz gałązkami koperku, następnie układam ciasno słoikach. Dodaję przyprawy do smaku.
Słoiki zakręcam i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, zalanym wodą do 2/3 wysokości przez 3 minuty od zagotowania się wody.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz