Naleśniki Delicje
składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli
oprócz tego:
2 galaretki pomarańczowe
cukier puder
ćwiartki pomarańczy
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli
oprócz tego:
2 galaretki pomarańczowe
cukier puder
ćwiartki pomarańczy
Przygotowanie:
1. Zmiksować w misce żółtka z mlekiem, mąką, olejem, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli. Po zmiksowaniu wymieszać z pianą ubitą z białek. Usmażyć na karbowanej, kwadratowej patelni (o bokach 24x24 cm), bez dodatku oleju 4 grube naleśniki,.
2. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
3. Na wierzch naleśnika rozsmarować tężejącą galaretkę, przykryć naleśnikiem, zrobić w ten sam sposób z pozostałymi naleśnikami, Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Naleśniki przeciąć nożem na ukos, tworząc trójkąty. Obsypać cukrem pudrem, wierzch przed podaniem można udekorować ćwiartkami
pomarańczy.
1. Zmiksować w misce żółtka z mlekiem, mąką, olejem, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli. Po zmiksowaniu wymieszać z pianą ubitą z białek. Usmażyć na karbowanej, kwadratowej patelni (o bokach 24x24 cm), bez dodatku oleju 4 grube naleśniki,.
2. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
3. Na wierzch naleśnika rozsmarować tężejącą galaretkę, przykryć naleśnikiem, zrobić w ten sam sposób z pozostałymi naleśnikami, Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Naleśniki przeciąć nożem na ukos, tworząc trójkąty. Obsypać cukrem pudrem, wierzch przed podaniem można udekorować ćwiartkami
pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz