Ciasto marchewkowe z jabłkiem i kruszonką
składniki: {10 porcji}
CIASTO:
400 g mąki pszennej
4 jajka
250 g cukru
300 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
50 g zmielonych orzechów włoskich
300 g marchewki
10 g zmielonego cynamonu
10 g zmielonego imbiru
KRUSZONKA:
80 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
50 g masła
OPRÓCZ TEGO:
2 jabłka
foremka: o średnicy 28 cm
papier do pieczenia
Wykonanie:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo w trakcie ucierania dodawać olej, wsypywać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Zmielone orzechy dodać do ciasta, następnie dodać startą marchewkę, po czym wsypać imbir i cynamon.
3. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, zagnieść.
4. Do foremki wyściełanej papierem do pieczenia wylać ciasto, ułożyć jabłka pokrojone w ósemki ze skórką, posypać kruszonką.
5. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180°C.
Kapitalnie smakuje z bitą śmietaną.
GALERIA:
Pokrojone jabłka
Zagnieciona kruszonka
Ułożone jabłka
Ciasto posypane kruszonką
Upieczone ciasto przed podaniem
uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuń