Dżem śliwkowo-aroniowy
składniki: {ok. 16 słoiczków o gramaturze 190 g}
3 kg śliwek węgierek
50 dag aronii
100 g cukru
50 g cukru żelującego
Wykonanie:
1.
Owoce umyć.
2.
Śliwki wydrylować, przełożyć do garnka, prużyć na małym ogniu {co pewien czas
mieszać} 30 minut, następnie zdjąć z ognia i odstawić.
3.
Drugiego dnia aronie zmiażdżyć tłuczkiem od ziemniaków i dodać do powideł.
Prużyć 30 minut po czym zdjąć z ognia i odstawić.
4.
Trzeciego dnia prużyć kolejne 30 minut, natomiast 10 minut przed końcem prużenia wsypać cukier, cukier
żelujący wymieszać.
5.
Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykać. Układać do
góry dnem na 5 minut, nie pasteryzować.
GALERIA:
Aronia zerwana z mojego ogrodu
Powidła podczas prużenia
Napełnianie dżemem słoiczków
Gotowy dżem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz