sobota, 3 września 2016

Dżem śliwkowo-aroniowy

 Tym dżemem przekładam pierniki, małe serniczki...


Dżem śliwkowo-aroniowy



składniki: {ok. 16 słoiczków o gramaturze 190 g}
3 kg śliwek węgierek
50 dag aronii
100 g cukru
50 g cukru żelującego

Wykonanie:
1. Owoce umyć.
2. Śliwki wydrylować, przełożyć do garnka, prużyć na małym ogniu {co pewien czas mieszać} 30 minut, następnie zdjąć z ognia i odstawić.
3. Drugiego dnia aronie zmiażdżyć tłuczkiem od ziemniaków i dodać do powideł. Prużyć 30 minut po czym zdjąć z ognia i odstawić.
4. Trzeciego dnia prużyć kolejne 30 minut, natomiast 10 minut  przed końcem prużenia wsypać cukier, cukier żelujący wymieszać.

5. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykać. Układać do góry dnem na 5 minut, nie pasteryzować.

GALERIA:

Aronia zerwana z mojego ogrodu

Powidła podczas prużenia

Napełnianie dżemem słoiczków

Gotowy dżem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz