niedziela, 20 września 2020

Krucha szarlotka

 O przepisie:     Piękne ciasto! Fantastyczne ciasto !! Ciasto to bajka !!! Przepis jest bardzo prosty i dość szybki, ale co za wynik !!! Mmmmmmmm ... Pycha. 

  
Krucha szarlotka

Składniki: {18 porcji}
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
50 g cukru
200 g margaryny

50 g smalcu
2 jajka
2 łyżki proszki do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
1250 gram kwaśnych jabłek
75 g bułki tartej
125  g cukru
100 g rodzynek
16 g cukru waniliowego
Oprócz tego:

papier do pieczenia
foremka 25x23 cm



Wykonanie:

NADZIENIE: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, bułką tartą, sparzonymi rodzynkami.
CIASTO: Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, smalcu, cukru, soli i jajek zagnieść ciasto.
Polowe ciasta wyłożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, potem wyłożyć nadzienie z jabłek, po czym rozsypać pozostałą część ciasta w formie kruszonki.
Piec około 60 minut w temp. 180°C.
Ostudzone ciasto można dla dekoracji posypać solidnie i ze smakiem cukrem pudrem.


GALERIA:


Ciasto rozłożone na blaszce


Wyłożone nadzienie z jabłek


Rozłożona kruszonka


Ciacho gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz