Spokojnych i Radosnych
Świąt Bożego Narodzenia
oraz Pomyślności i Sukcesów
w Nowym 2021 roku...
Merry Christmas
and a Happy New Year.
życzy blogerka kulinarna Monika Gorowa
MIODOWNIK ŚWIĄTECZNY
CIASTO:
50 dag miodu
50 dag mąki pszennej
25 dag cukru
20 dag masła
4 jajka
płaska łyżeczka sody
przyprawy: po łyżeczce zmielonych goździków i cynamonu, 2 utłuczone ziarenka ziela angielskiego
10 dag orzechów włoskich
NADZIENIE:
1 budyń
1 kropla barwnika czerwonego
500 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
50 g cukru pudru
POLEWA:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
DO DEKORACJI
2 łyżki posypki dekoracyjnej
CIASTO: Miód delikatnie przyrumienić, zdjąć z ognia, wymieszać z niepełną szklanką wrzątku z cukrem, gdy cukier się rozpuści, dodać masło, przyprawy i wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Następnie mieszając wbić żółtka wsypać porcjami mąkę z sodą i orzechami, a na koniec dodać pianę z białek. Przełożyć do blaszki {moja ma wymiary 27x23 cm}wyłożonej papierem do pieczenia, piec 60 minut w temp. 200 st. C.
NADZIENIE: Odlać pół szklanki mleka resztę zagotować, odlaną część mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać gdy mleko się zagotuje.
Powstały budyń ostudzić. Żelatynę wymieszać w 45 ml wrzącej wody, ostudzić i zmiksować z zimnym budyniem i cukrem pudrem.
Ostudzone ciasto przekroić, przełożyć budyniem. Polewę przygotować z czekolady, masła i mleka w małym garnuszku podgrzewając na małym ogniu, aż do momentu gdy powstanie polewa czekoladowa, którą należy polać wierzch miodowca. Posypać posypką dekoracyjną Odstawić do
zastygnięcia. Miodowiec jest pyszny po 2 dniach.
GALERIA:
Na słodko!
Nadzienie nałożyć na spód
Rozprowadzić nadzienie
Rozsmarować polewę czekoladową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz